Recenze: Samsung Galaxy Tab 10.1 – Apple může jen závidět!


Galaxy Tab 10.1 je na českém trhu čerstvou novinkou a zároveň světovou špičkou mezi tablety. V ČR se začal prodávat teprve 5. září. I když většina lidí prahne po Apple iPadu 2 a vychvalují ho do nebe, já jsem se rozhodl pro alternativu a to z několika důvodů. Jedním z nich je, že nechci být otrokem iTunes a ani žádného jiného synchronizačního softwaru, chci svobodu! I když Samsung má taky svůj synchronizační software, zvaný Kies, tak není nutné ho instalovat, nebudete ho vůbec potřebovat.
Samsung Galaxy Tab 10.1

Obsah balení

Obsah balení je standartní, najdete tam USB nabíječku (+kabel se speciálním 30-pinovým konektorem Samsung), sluchátka, stručný návod na použití + popis základních funkcí a záruční podmínky. Můj Galaxy Tab pochází z amerického obchodu BestBuy, který dává svým zákazníkům k tabletu zdarma ještě malý, ale velmi praktický doplněk – redukci z 30-pinového konektoru Samsung na USB pro připojení jakékoliv flashky (externí harddisk připojit nelze). Je možné také dokoupit redukci, nebo-li spíš čtečku na SD karty, to se může hodit, pokud chcete přesunout fotky z Vašeho „normálního“ foťáku.

Hardware, design a konektivita

Jádrem Galaxy Tabu je momentálně velmi populární dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9 s chipsetem Tegra 2 od firmy NVIDIA, který je taktéž považován za přímého konkurenta procesoru A5 od Applu, nacházejícího se v iPadu 2. Galaxy Tab momentálně patří k nejvýkonnějším tabletům na trhu. Co se designu týče, je to jedno z nejhezčích zařízení, co jsem kdy viděl a držel v ruce. Je tenký a lehký tak, že se pohodlně drží v ruce za chůze, v sedě i v leže. Podle technických specifikací je tenčí a lehčí než iPad 2, sám jsem to zkusil a je to tak. Oproti iPadu 2 je sice zadní strana z plastu, ale z velmi kvalitního, takže bych to nepovažoval za nevýhodu. V tomto případě právě nehrozí, často diskutované, poškrábání zadní strany tabletu. Co se týče konektivity, tak na spodní straně Galaxy Tabu 10.1 najdete speciální konektor pro připojení k PC, nebo pro připojení dalších doplňků. Proč vynechali standartní USB port? Důvod je podle mně jasný – chtějí vydělat na doplncích stejně jako Apple u všech svých produktů (dávám jim za to mínus). Na vrchní straně tabletu najdete standartní 3,5mm konektor pro připojení sluchátek.

Displej a ovládání

Nový Galaxy Tab 10.1 je osazen, jak již z názvu vyplývá, 10.1 palcovým širokouhlým HD WXGA TFT displejem s rozlišením 1280 na 800 pixelů. Když to srovnám s 15.4 palcovým notebookem, kde standartní rozlišení je přibližně stejné, tak toto rozlišení na 10.1 palcovým displeji tabletu je luxus. Je radostí se na něj dívat. Co se týče ovládání, tak na přední straně tabletu nenajdete ani jedno tlačítko. Na horní straně jsou vsazeny 3 tlačítka, z čehož jedno je pro zapnutí (probuzení) a vypnutí tabletu a další dvě jsou standartně pro ovládání hlasitosti (u některých aplikací můžou sloužit jako zoom-in/zoom-out, případně i jinak). Ovládání bude popsáno více v dalších sekcích. Jen tak pro zajímavost: když si pustíte hudbu a přidáte hlasitost o více než polovinu, tak se Vám na displeji zobrazí hláška typu “Dlouhodobý poslech hlasité hudby může poškodit Váš sluch“. Je hezké od tvůrců Androidu, že se starají o zdraví uší svých uživatelů.
The New Samsung Galaxy Tab 10.1
Creative Commons License photo credit: mac morrison

Operační systém Android Honeycomb 3.1 a nadstavba TouchWiz UX

Samsung Galaxy Tab 10.1 je osazen novým operačním systémem zvaném Honeycomb 3.1, který je naprogramován speciálně pro použití v tabletech. Obsahuje navíc vylepšení uživatelského prostředí TouchWiz UX, které bylo vytvořeno firmou Samsung a obsahuje tyto vlastnosti:
– aktivní widgety – můžete si prohlížet emaily, fotogalerie nebo novinky přímo na Vaší ploše bez toho abyste otevřeli mailovýho klienta, nebo galerii.
– mini-aplikace – 6 nejpoužívanějších mini-aplikací, které můžete otevřít kdykoliv během jiné spuštěné aplikace. Fungují podobně jako pop-up okna v internetovém prohlížeči a jsou to správce úloh, kalendář, světové časy, poznámky, kalkulačka a přehrávač hudby, viz. obrázek.

Samsung TouchWiz - mini-aplikace
Samsung TouchWiz – mini-aplikace

– pokročilý clipboard – funguje podobně jako v počítači ctrl+c – ctrl+v, ale s tím rozdílem, že si můžete do schránky uložit několik poznámek, fotek, nebo odkazů a pak vybírat k vložení.
– notifikační panel v pravém dolním rohu, kde najdete ikonky, pomocí kterých můžete zapnout/vypnout Wi-Fi, GPS, Bluetooth, atd., nebo nastavit jas displeje. Taktéž tam je indikován čas a datum, stav baterie nebo ke které Wi-Fi síti jste připojeni (nebo nepřipojeni).
– editor na fotky pro základní úpravu fotek (otočení, ořezání, nebo nastavení barev)

Operační systém Android Honeycomb 3.1 se jeho tvůrcům moc povedl. Zatím sice pro něj není vytvořeno tolik aplikací jako pro Android 2.3, nebo jako pro Apple, ale vývojáři se moc snaží, hlavně velké firmy a každý den vznikají nové aplikace. Já osobně si myslím, že v Androidu je budoucnost a nedivil bych se kdyby Android převálcoval iOS, ale bude to chvíli trvat. Předčasem jsem našel na internetu zajímavou infografiku, která popisuje rozdíl vlastností uživatelů Androidu versus iOS a docela to sedí, posuďte sami…

Výkon a výdrž baterie

Psát o výkonu je velmi sporné, protože záleží totiž na tom, k čemu tablet používáte. Pokud je pro Vás stěžejní přehrávání nebo natáčení videa, tak samozřejmě je Apple lepší. Totiž ne všechny video formáty se přehrávají úplně plynule. Ještě jsem přesně nevychytal, které formáty přehrává naprosto plynule. To ale neznamená, že Galaxy Tab přehrává videa špatně. Video je vždycky hardwarově nejnáročnější záležitostí, ale výkon by se dal taky posoudit podle rychlosti práce s internetovým prohlížečem, který je podle mně hlavním účelem použití tabletu. Říká se, že je to nejrychlejší prohlížeč na světě a já to můžu jen potvrdit. Podporuje samozřejmě Flash. Zajímavá je výdrž baterie, podle oficiálních údajů by baterie měla vydržet 9 hodin přehrávání videa. Dle mé osobní zkušenosti vydrží baterie celý den používání, tzn., že můžu celý den surfovat, koukat na videa, psát ve wordu atd. a to vše při zapnuté Wi-Fi a s použitím bluetooth sluchátek. To už je opravdu slušná výdrž.

Software – základní výbava

Pokud mám začít abecedně, tak první aplikace, která mně napadá, je aplikace Books, která slouží jako čtečka na elektronické knihy. Pomocí ní máte možnost také nakupovat knihy z Android Marketu. Internetový prohlížeč, o kterém již byla řeč, má jednu velmi zajímavou funkci a tou je synchronizace záložek s PC verzí Google Chromu, ten dokáže importovat záložky i z jiných nainstalovaných prohlížečů, např. z Mozilly Firefox, nebo Opery, takže nakonec můžete mít v tabletu záložky ze všech prohlížečů, s kterými pracujete doma na počítači. Další ze základních aplikací je pokročilý emailový klient, ve kterém můžete mít všechny vaše emailové účty pohromadě a prohlížet zprávy v jednom “kombinovaném” inboxu. Samozřejmostí je také Gmail, který je také moc hezky propracovaný a emaily se v něm čtou a píšou velmi dobře. Nebudu tady popisovat všechny aplikace Googlu jako jsou Google Kalendář, Google Mapy, Google Talk atd. Je naprostou samozřejmostí, že je v tabletu najdete. Genialita Googlu tkví v tom jak se jednotlivé aplikace hezky doplňují. Jsou všechny zdarma a v podstatě pro běžný život a základní práci naprosto stačí. Např. Google Docs můžete využít jako Word, nebo Excel a navíc všechny soubory Vám zůstanou ve Vašem účtu Google, takže jestli svůj přístroj náhodou ztratíte nebo zničíte, tak o své data nepříjdete.
Social Hub je aplikace Samsungu a jedná se opět o něco jako klienta, ale tentokrát pro sociální sítě a emaily dohromady, takže opět můžete mít všechny zprávy (jak emaily, tak zprávy z Facebooku, nebo Twitteru) pohromadě.
Pro nákup a instalaci aplikací slouží již výše zmíněný Android Market a obchod Samsung Apps, v kterém najdete aplikace, které jsou určené speciálně pro zařízení Samsung. Pro instalací her bych Vám doporučil si nainstalovat aplikaci NVIDIA TEGRA ZONE, kde najdete hry optimalizované pro grafický procesor NVIDIA Tegra 2. V české verzi tabletu najdete předinstalovanou aplikaci Polaris Office, jak již z názvu vyplývá, jedná se o balíček aplikací Office pro tablet. Já mám americkou verzi tabletu a ta obsahuje Quickoffice HD. Ten si můžete navíc stáhnout z Android Marketu, pokud byste po něm moc toužili.
A teď se dostáváme k hlavní podstatě, proč nemůžu Galaxy Tab 10.1 vynachválit. Obsahuje totiž správce souborů (My files), který funguje podobně jako v “normálním” počítači. Můžete kopírovat, přesouvat, přejmenovávat soubory, vytvářet složky jako ve windows. Po připojení usb klíče (flashky) se Vám automaticky otevře a můžete vesele přesouvat soubory z a na flashku. Takže už nikdy žádný iTunes! Pozn., aby jste si nemysleli, že shazují Apple neprávem, tak majitelem Apple iPodu a tímpádem i uživatelem iOS jsem a musím říct, že iTunes a ta jejich synchronizace a práce, nebo spíš nepráce se soubory je hlavním důvodem proč jsem si už další produkt Applu nekoupil. Řídím se pravidlem, že většinové názory nejsou většinou ty správné.

Přehrávání hudby

Přehrávač hudby umožňuje třídění hudby podle alb, umělců, žánrů atd. zkrátka podle ID3 tagů, nebo podle složek (další velká výhoda). Obsahuje 8-mi pásmový ekvalizér a několik zvukových efektů jako např. simulace koncertní haly, nebo zvýraznění basů. Hudební přehrávač je také možné otevřít jako mini-aplikaci překrývající jinou spuštěnou aplikaci, jak jsem popisoval v popisu TouchWizu.

Kamery a foťák

Foťáky a kamery jsou na tabletu 2. Ta zadní má rozlišení  3 megapixely a dokáže nahrát video v HD kvalitě (720p). Podle mně to video nahrává celkem dobře, ale zatím pro to nevidím každodenní využití. Přední kamera má rozlišení 2 megapixely a můžete ji využít pro online videohovory např. přes Skype, nebo Google Talk. Občas nějaká ta fotka nebo video se může hodit, ale u tabletů bych kvalitu foťáku nepovažoval za klíčovou vlastnost, kvůli které bych si tablet vybíral. Přeci jen jsou tablety určeny primárně pro prohlížení digitálního obsahu.

Plusy

+ vynikající poměr cena(ne v ČR)/výkon
+ nádherný displej
+ tenký design
+ stereo reproduktory s docela dobrým zvukem
+ rychlé prohlížení internetu
+ mini-aplikace
+ live widgety
+ výdrž baterie
+ žádný iTunes

Mínusy

– synchronizační software Kies ještě není úplně vychytaný (ale naštěstí ani není potřeba)
– chybí slot pro SD karty (dá se dokoupit redukce)
– chybí slot pro USB (dá se dokoupit redukce)
– konektor Samsung
– nedá se nabít připojením k PC
– složitá instalace certifikátů pro připojení k některým Wi-Fi sítím (některé, např. školní sítě, je vyžadují) – pro obyčejného uživatele snad nemožný (jestli potřebujete pomoc, dejte vědět, už jsem přišel jak na to)

Shrnutí

Pokud surfujete denně na internetu, využíváte sociální sítě, píšete ve wordu a provádíte bežné každodenní úkoly, tak Samsung Galaxy Tab 10.1 je pro Vás tou nejlepší volbou.

Technické specifikace – Samsung Galaxy Tab 10.1 32GB verze

Rozměry: 256.7 x 175.3 x 8.6 mm
Váha: 565 gramů
Displej: HD WXGA TFT LCD
Barvy a rozlišení: 16 millionů barev a 1280×800 pixelů,
Uživatelské rozhraní:

  • Samsung TouchWiz UX
  • Samsung Mini Aplikace
  • Gyro Sensor
  • Akcelerometr
  • Senzor okolního světla
  • Kompas

Operační systém a procesor:

  • Operační systém Google Android 3.1 Honeycomb a procesor Nvidia Tegra 2 Dual-Core 1GHz

Vnitřní paměť:
RAM: 1GB
ROM: 16/32/64GB rozšířitelná pomocí SD karty přes USB adaptér (nutno dokoupit zvlášť)
Internetový prohlížeč a zprávy: HTML, Flash, SNS, IM, Email, RSS
Kamery:
Zadní:
– 3 megapixely
– fotí v rozlišení 2048 x 1536 pixelů
– Automatické zaostřování – Auto Focus
– LED blesk
Přední:
– 2 megapixely
– fotí v rozlišení 1600 × 1200 pixelů
Natáčení videa – 720p HD
Přehrávání videa – 1080p HD
Konektivita:

  • Bluetooth v3.0 s A2DP profilem
  • 3.5mm sluchátkový stereo výstup
  • FM rádio s RDS
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • GPS – A-GPS
  • Podpora 3G (jen 3G modely)
  • HSDPA s rychlostí až 21 Mbps
  • HSUPA s rychlostí až 5.76 Mbps

Podporované video a audio formáty:
Video formáty: MPEG4, H.263, H.264
Audio formáty: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, OGG, MIDI
Baterie:

  • 7000mAh
  • Výdrž až 9 hodin videa a 72 hodin hudby

Další vlastnosti:

  • podpora Adobe Flash 10.2
  • přehrávání videa 1080p HD, 720p HD
  • Reader’s Hub
  • Nový Music Hub
  • Podpora surround reproduktorů
  • Social Hub
  • Android Market
  • G-mail
  • Google Maps
  • G-Talk
  • integrovaný Twitter a Facebook Integration
  • YouTube
  • Stereo reproduktory
  • Quickoffice (v české verzi Polaris Office)
  • Digitální kompas
  • Gyroscope

Barevné provedení: Černá/Bílá

Zůstaňte informováni a nechte si zasílat novinky e-mailem! Pro registraci klikněte zde!
DOPORUČENÍ: Aktivací kterékoliv služby od O2 přes bannery na stránce, podpoříte existenci tohoto blogu!


16 komentářů: “Recenze: Samsung Galaxy Tab 10.1 – Apple může jen závidět!”

  1. Prosím o vysvětlení práce s usb. Pokud to správně chápu, tak k samsungu mohu flash připojit a mohu s ní pracovat jako v pc, ale u Ipad 2 to nelze ??? Řeším dárek k vánocům a toto je vcelku zásadní pro další úvahy. Externí disk nelze připojit ani k jednomu z těchto zařízení ??? Ani netočivý ???

    Děkuji za vysvětlení, Služevský

    • Dobrý den,

      Ano, chápete to správně, ale k připojení budete potřebovat speciální adaptér – Samsung Connection Kit, jsou to dva adaptéry-redukce, jedna je z 30-pin konektoru Samsung na USB a druhá je z 30-pin na SD kartu. U iPadu 2 to nejde. Ten lze propojit pouze s iTunes. Bez iTunes ani neštěkne 🙂 Externí disk k Samsungu také nelze připojit – umí to jen flash a jestli myslíte tím „netočivý“ fotoaparát nebo kameru, tak to by mělo jít taky.

    • Předchozí komentář není pravdivý – jsem linuxák (iTunes tedy ani nemám možnost používat a jsem rád, že nejsou třeba…) k iPadu LZE připojit USB flash disk a lze z nej načítat data (jsou pro to různé aplikace) + jde hlavně krásně synchronizovat přes WiFi.. Všechno máte samozřejmě online zálohované, takže ani nehrozí ztráta při např. ztrátě IPadu .-)

      Netočivý externí disk bohužel nemám, takže nemohu vyzkoušet a dát vědet…

      ..a IPad má hlavně více a lepších aplikací + má lepší výdrž na baterky a hlavně celkem odladěný OS, tak si vyberte .-)

        • Dobrý večer,

          ten svůj komentář jsem celkem přehnal, ale nemám rád, když všichni říkají, jak je Android nejlepší a přitom je to skoro opak.. vlastnil jsem HTC Desire s androidem (btw, iOS bych ve svém telefonu nechtěl .-)) a už nikdy android ve stejné verzi nehodlám zkusit (nové verze zase rád vyzkouším, stejně jako jsem rád vyzkoušel (ale určitě bych neměnil) Honeycomb… co te týče UI mi nejvíce vyhovoval WebOS (i tablet i mobil, který jsem vlastnil celkem dlouho), ale UX u WebOS bylo podobně špatné, jako u androidu…:(

          • Dobrý den,

            Naprosto Vás chápu, že Vás štve jak všichni řikají…ale ono je pravda někde mezi, nebo spíš je to otázka vkusu a toho co komu vyhovuje. Já mám HTC Desire s Cyanogenmodem a je to hodně vychytaný systém – vysoce přizpůsobitelný. Mně to tak vyhovuje, že to nemusím s ničím synchronizovat. Když potřebuji zálohovat kontakty, tak je jednoduše vyexportuju na SD kartu do souboru .vcf, který je univerzální, takže si s ním můžu dělat co chci. Nebo je mám taky všechny v Google Contacts. SMSky to samý.
            Co se týče Galaxy Tabu a Honeycombu, tak mi ten systém příjde taky více přizpůsobitelný, je o hodně hezčí než iOS. Aplikací je samozřejmě o hodně míň než u iPadu, ale to co potřebuji tam je a to je hlavní.

          • super, rozumíme si 🙂 …já obecně nemám rád google a jeho praktiky a pak už toho bohužel není moc na výběr…každopádně doporučuju WebOS – všechno se dá jednoduše přepsat – tedy pro mne jasný vítěz uživatelských úprav, jestli jste ještě nezkoušel .-) (Palm Pre 2 se dá občas sehnat už i za hodně pěkných 5 tis. a je to fakt stylovka – bohužel ale občas chybí i nějaké pro mne zásadní aplikace..)

            ..mějte se

  2. Zdravim, mam Samsung Galaxy Tab 10.1 a emailovy klient je schopen stahovat postu jen , kdyz je pripojen do netu cez WIFI. Jakmile se octnu mimo WIFI a pokousim se o stahnuti posty cez 3G sit , tablet odpovida „Nelze se pripojit na server“. Email mam na Seznamu.cz a POP3 je v tabletu nakonfigurovan stejne jako muj iPhone , ktery s postou pres mobilni 3G sit nema zadne problemy. Neni to nahodou spusobeno uz v recenzi zminovanymi certifikaty ? Dik za pomoc.

  3. Zdravím…je možné tento tablet připojit na net přeze mobilní telefon?Mám Nokii X6 a napojím se se vším,ale s tímto tabletem ne.Samozřejmě mám v mobilu naisnstalován Joiku…je nějaká aplikace,která by to vyřešila ?Díky za odpověď

  4. Dobrý den, mám dotaz. Existuje na Samsung Galaxy Tab 32GB který vlastním nějaká aplikace typu multi-user na instalaci a přepínání uživatelských profilů? Apple iPad má něco podobného s názvem iUsers. Díky.

  5. Dobrý den, mám tento tablet a narazila jsem na jeden problém- netuším, jak přepsat názvy písniček, popřípadĕ interpreta? Asi je to hloupý dotaz, ale já na to vážnĕ nemohu přijít… Za případnou radu dĕkuji Tereza

  6. Zdravím vas nemáte nekdo zkušenosti jestli u samsungu galaxy tab de použít 30pin konektor který je určení na nabyjení ipadu děkuji za odpověd ..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..