Jak si vytvořit web za 48 hodin nebo méně


Většina lidí si myslí, že vytvořit web trvá strašně dlouho, ale ve skutečnosti celý proces může trvat méně než 48 hodin. Jakmile máte připravený koncept stránky, můžete ji mít velmi rychle hotovou.

 

Zde je návod jak dojít od prvotního nápadu ke spuštění webu za pouhé dva dni.

 

Kupte si doménu

 

Jděte na stránku registrátora domén jako např. Domena.cz nebo NameCheap (doporučuji, pokud budete kupovat doménu .com, nebo jinou než .cz). Budete muset zkusit zadat různé jména, aby jste zjistili jestli je volná právě ta, kterou potřebujete.

 

Snažte se vybrat takovou, která neobsahuje v názvu žádné čísla nebo pomlčky.

 

Vyberte si hosting

 

Navštivte stránku poskytovatele web hostingu jako např. ONEbit.cz, nebo HostGator.com a předplaťte si hostingový tarif. Hostingové tarify jsou dostupné již od několika korun měsíčně. Ale doporučuji si radši připlatit za kvalitu.

 

Web hosting je jednoduše místo na internetu, kde jsou uloženy všechny soubory vaší webstránky. Texty, grafika a další mediální soubory musí být někde uloženy. Měsíční poplatek, který platíte hostingové společnosti je vlastně takovej pronájem místa pro tyto soubory.

 

Nastavení hostingu

 

Jděte do ovládacího panelu vaší domény. Přesměřujte DNS (doménové jméno) na IP adresu vašeho hostingu. Podrobné instrukce najdete v návodech od poskytovatele hostingu a doménového registrátora. Nebo se mě můžete zeptat. Když budu vědět, tak vám s tím rád pomůžu.

 

Instalace redakčního systému

 

Redakční systém, nebo-li systém pro správu obsahu (CMS – content management system) umožňuje ne moc technicky zdatným lidem spravovat obsah webstránek jednoduše a rychle. Pokud používáte redakční systém, tak nepotřebujete znát HTML, CSS a ani žádný jiný programovací jazyk.

 

Máte na výběr z několika populárních redakčních systémů: WordPress, Drupal a Joomla. Tyto tři systémy patří k nejpoužívanějším. Nejvíc ale na webu dominuje WordPress, který je nejvíce uživatelsky přívětivý. (Tyto stránky také běží na WordPressu)

 

Jestli chcete přidat redakční systém, tak se přihlašte do cPanelu vašeho hostingu (cPanel není součástí každého hostingu, ale u většiny zahraničních poskytovatelů je to naprosto běžnou věcí). HostGator je jedním z poskytovatelů hostingů, který cPanel nabízí. Najděte si v cPanelu instalaci WordPressu „jedním klikem“. Nebo vyhledejte „Fantastico“, který obsahuje mnoho dalších instalací redakčních systémů jedním klikem, včetně WordPressu.

 

„Jedním klikem“ znamená, že celý instalační proces by měl trvat méně než minutu. Stačí kliknout a systém se postará o zbytek instalace.

 

Nastavení vaší webstránky

 

Jakmile máte nainstalovaný WordPress (nebo jiný redakční systém), první věc co byste měli udělat je zvolit jak chcete, aby vaše stránka vypadala.

 

Vyberte si a nainstalujte šablonu vzhledu. Šablona vzhledu, nebo-li „WordPress theme“ určuje jak vaše stránka vypadá, jaké barvy jsou použity, kde se nachází navigace, kam směřují tlačítka atd.

 

Přidejte stránky s obsahem a nebo přidejte příspěvky, jestli chcete vaší stránku používat jako blog.

 

Základní práce je v této chvíli dokončena. Všechno co teď potřebujete je přidat na vaši stránku obsah. Časem samozřejmě můžete upravit design a další věci, ale vaše stránka jako celek může být nastavena a spuštěna za méně než 48 hodin!

 


6 komentářů: “Jak si vytvořit web za 48 hodin nebo méně”

  1. Proces popsaný v článku zabere 48h jen proto, že trvá než se spracuje objednávka domény a hostingu… S WP a free šablonama je to práce na odpoledne 🙂

  2. Já sám využívám WordPress pro práci hodně, a mohu potvrdit – naopak ještě přihodit – teď když dělám nový web (s WP), tak už je to práce na pár hodin, od zakoupení webhostingu a domény, až po nastavení posledních pluginů 😉 Zlatý WordPress..

  3. Upřímně, od článku jsem čekala víc, resp. konkrétnější postup, nikoliv článeček na jednu stranu. Každopádně na WordPress nedám dopustit. Takže Vás pochválím alespoň za to, že jste psal o mém oblíbeném redakčním systému 😉

  4. Ahoj,

    já jsem si stránky vytvořila přes službu BeeWeb Ready a měla jsem to hotové během 24 hodin:-) Word Press jsem neznala, děkuji za zajímavé čtení. Určitě někdy vyzkouším.

  5. Vždy mne zarazí postupy, které jsou zcela na ho…
    Článek je stejně koncipovaný jako kdybych radil, že zřízení banky jest jednoduché. Vezmete základní kapitál 500 mega, založíte akciovku, uděláte jednu pobočku, získáte licenci z NB a máte banku.
    Tak to bohužel nefunguje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..