Recenze elektrické koloběžky Xiaomi Mi Scooter 2 (M365)


V této recenzi bych vám chtěl představit elektrickou koloběžku Xiaomi Mijia Scooter 2. Firma Xiaomi je známá především výrobou telefonů a tabletů, ale také dalších zajímavých „gadgets“. Musím se přiznat, že jsem velkým fanouškem této značky. Mám od nich několik produktů a všechny jsou špičkové kvality a za rozumnou cenu.

Xiaomi Mi Scooter 2
Xiaomi Mi Scooter 2

Existují dvě verze koloběžek. Jedna má označení M365 a druhá Youth Edition. Liší se pouze v dojezdu. Model M365 má dojezd 30km a Youth Edition 20km.

Podíváme se na specifikace a na to, čím je tento produkt vlastně zajímavý.

Specifikace

  • Hmotnost: 12,5kg
  • Maximální rychlost: 25km/h
  • Maximální dojezd: 30km
  • Baterie: LG, 7800mAh
  • Nosnost: 100kg
  • Rozměry pneumatik: 8,5 palce
  • Přední LED světlo a zadní brzdové světlo
  • Ovládání funkcí přes aplikaci pro Android/iOS a Bluetooth

Na první pohled koloběžka vypadá velmi kvalitně a člověka by ani nenapadlo, že má v sobě zabudovaný elektromotor a baterie. Hmotnost 12,5kg je celkem v pohodě unesitelná, ale samozřejmě jen na krátký přesuny. Při delším nošení se to „pronese“. Jednou z hlavních, od výrobce vypichovaných vlastností je, že se dá během 3 vteřin složit a pak v pohodě nosit v jedné ruce.

Rychlost a dojezd

Maximální rychlost 25km/h je dostatečná a hlavně schválně limitována kvůli předpisům. Myslím, že se tak považuje za stejný dopravní prostředek jako kolo. Když jezdíte opatrně, což bych vám doporučoval, tak můžete jezdit i po chodníku. V tom je asi hlavní přednost koloběžky. Po silnici bych si s ní jezdit ani netroufnul. Akcelerace je hodně svižná, ale záleží samozřejmě na vaší váze. S mými 65kg akceleruje fakt svižně. Pro rozjezd jí potřebujete pár krát „nakopnout nohou“. Na to aby se zapojil do chodu elektromotor, potřebuje rychlost 5km/h. Co se týče dojezdu, tak 30km je samozřejmě opravdu jen maximální dojezd, tzn., že když budete jezdit po úplný rovině a nevážíte 100kg, tak těch 30km asi fakt ujede. Jinak když jezdíte po Praze, která má kopce, tak ten dojezd se sníží tak na polovinu. Příklad: Jel jsem trasu: Podolí – Vršovice – Vinohrady – Národní třída – Podolí, což je vlastně pořád nahoru a dolů, tak se mi vybila asi kilometr před cílem.

LED osvětlení a ovládání (přes Bluetooth)

Koloběžka se zapíná stisknutím jediného tlačítka, které na koloběžce najdete. Pokud je už zapnuta, přední led světlo se zapíná a vypíná opět stisknutím stejného tlačítka. Světlo je dostatečně silné pro jízdu v noci, ale nedá se nastavovat síla a ani výška. To ale, podle mě, vůbec nevadí. Brzdové světlo, které je namontované na blatníku, při brždění bliká červeně. Pomocí aplikace se ale dá nastavit tak, aby při jízdě pořád svítilo. To je vhodné pro jízdu v noci. Koloběžka má také ECO mód, který šetří baterii  Co se týče aplikací, tak jsou dvě, kterými se dá koloběžka ovládat. Jednou z nich je aplikace Mi Home pro Android nebo iOS, pomocí který můžete ovládat i další produkty Xiaomi, které doma máte. Druhou aplikací je aplikace Segway Ninebot, také pro Android nebo iOS. Pomocí aplikace se spojíte se scootrem přes Bluetooth. V aplikaci se dá zapnout několik dalších funkcí.

Electric Scooter App
Xiaomi Electric Scooter Home Screen

Možnosti nastavení přes aplikaci Mi Home

První funkce v menu, která se dá zapnout, je Cruise Control, neboli tempomat. Ten funguje tak, že když podržíte „plyn“ 5 vteřin na stejné rychlosti, tak se aktivuje tempomat, který pak tu rychlost drží dokud nezmáčknete brzdovou páku nebo plyn. Druhá možnost nastavení zapíná brzdové světlo napořád, aby vás bylo v noci zezadu vidět. Třetí možnost je nastavení rekuperace baterie. To v praxi znamená to, že když jedete z kopce, tak se baterie dobíjí. Zde si můžete nastavit 3 úrovně dobíjení. Čím silnější, tím vás bude motor víc brzdit. Toť vše z hlavních funkcí.

Nastavení koloběžky
Electric Scooter Settings
Veškeré informace o baterii
Battery Info – Veškeré informace o baterii

Další důležité podmenu v nastavení je Speed and Mileage, neboli rychlost a dojezd. Zde vám aplikace ukazuje momentální rychlost, celkově ujeté kilometry, jednotlivou délku trasy od zapnutí koloběžky a odhadovaný zbývající dojezd.

Rychlost a dojezd
Speed and Mileage – Rychlost a dojezd

Reset

Když jsem si koloběžku kupoval, tak předchozí majitel svůj telefon propojil s koloběžkou a mě ji pak nešlo spárovat s mým. Dlouho mi pak trvalo, než jsem přišel na to, jak ji vyresetovat a spárovat novým telefonem. Na internetu je těchto informací málo, neboli skoro žádný. Naštěstí jsem našel návod, jak ji vyresetovat.

  • zapněte koloběžku stisknutím tlačítka
  • podržte tlačítko spolu s brzdovou pákou a „plynem“ přibližně 5 vteřin, dokud se nevypne a nezačne pípat
  • teď už je vyresetovaná a měla by jít spojit s dalším telefonem

Cena a kde ji koupit  

Dostáváme se na závěr, který zajímá všechny asi nejvíce a tím je cena. Cena je hodně zajímavá, ale záleží na tom, kde budete nakupovat. Když se podíváte na stránky českých prodejců, tak vás koloběžka vyjde na necelých 15000kč. Já osobně nakupuju elektroniku a výrobky Xiaomi na stránkách GearBest (odkaz na stránku produktu), kde si tuto koloběžku pořídíte přibližně za 9000kč – 10000kč včetně poštovnýho a to je ku*va rozdíl! 🙂


31 komentářů: “Recenze elektrické koloběžky Xiaomi Mi Scooter 2 (M365)”

    • Dobrý den, na webu GearBest a podobných, psali, že CLO je již v ceně nebo, že to mají nějak ošetřený, že kupující pak už nemusí nic platit.

  1. Koloběžku jsem na Gearbest kupovala 9.2. za cenu cca 6400 v akci. Dnes mi přišla. Šla z EU skladu v Německu, dovezlo mi ji UPS a nic víc jsem neplatila.

  2. koukal jsem na cenu na GearBest a vidim tam ze to vychazi kolem 14000..kde najdu kolobezku za 10000 prosim?

    • Dobrý den, asi jste koukal blbě 🙂 Momentální cena na GearBestu je $456.99, což není ani 10000kč…

    • Na gearbestu musí být zrovna akce nebo musíte mít kupon. Před pár měsíci byly i akce na pár kusů za 190-260 euro..

    • Ja ji dnes koupila v znackove prodejne v CČM… 9900,-
      Je to ten typ s donezdem 30km(…scooter2)
      Po skemrani;) mi ji kluci i smontovali a s trema puntika nabiti jsem hned mohla odjet… V obchodaku se nejezdi, takze hned na proti prodejne je vyjezd na parking. Za me super hracka

  3. Dobrý den, koloběžku od Xiomi mám cca 8 měsíců. Už 2x se u ni projevila vada v nabíjení. Kupovala jsme ji na eshopu Istage.cz a prisla mi s nabijeckou, ktera ma americkou koncovku, byl prilozen adapter ale rikam si jestli problem neni v pravé kvůli tomu. Aktuálně jsem ji již podruhé poslala na reklamaci právě z duvodu špatného nabíjení… Děkuji za pripadnou radu.

    PS: 1. reklamaci mi neuznali, prý po napojení na jejich nabíječku koloběžka funguje jak má. Jsem zvědavá jak se vyjádří k 2. reklamaci.

    • Dobrý den,

      Ano, je možný, že je to tou redukcí, která hodně často špatně doléhá, ale ten kabel má na druhé straně naštěstí tradiční konektor „osmička“, takže jej jednoduše vyměňte za nový i se správným evropským konektorem a možná se to zlepší. Btw. taky se to chystám už dlouho vyměnit, ale vždycky na to zapomenu. Ten kabel seženete v kterémkoliv elektru. Zde je link na typ kabelu, který myslím>https://www.zbozi.cz/vyrobek/kabel-value-sitovy-2pinovy-1-8m-osmicka/

    • Zdravím Vás,
      jen mě tak napadlo, že v USA je rozdíl v napětí elektrické sítě. Zatímco nám se do zástrček pouští 230Voltů, tak v USA je to 120Voltů. Nevím, jak to mají u té koloběžky s adaptérem udělané, ale pokud máte US distribuci, tak adaptér bude na 120Voltů.

      • Dobrý den,
        dnešní adaptery jsou už většinou univerzální a fungují od 120V do 230V, rozdíl je pouze pak v konektoru(kabelu s konektorem), který se dá jednoduše vyměnit.

  4. Mohu se zeptat jak vyměnit kola (i s duší) v návodu není vysvětleno jak sundat kola (šrouby překrývají plasty) a nechci je rozlomit. V návodu je pouze už kolo sundané. Děkuji za odpověď Šimáčková

    • Dobrý den,
      je to celkem jednoduchý, potřebujete pouze imbusový klíče, velikost z hlavy nevím. Plasty se sundávají tak, že nejdřiv musíte sundat červené reflexní samolepky a pod nimi jsou ukryté šrouby, které povolíte a pak můžete sundat plastové kryty. Pod nimi jsou pak další šrouby, na o něco větší imbusový klíč. Jeden klíč byl v balení koloběžky. Ty reflexní samolepky se sundávají celkem dost blbě. U mě to dopadlo tak, že se mi většina z nich protrhla, když jsem je sundával. Hodně štěstí!

  5. Dobrý den, jak se mám přihlásit do aplikace Mi Home když tel. číslo s předvolbou ČR je příliš dlouhé a bez předvolby také žádná reakce. Předem děkuji za odpověď

    • Dobrý den,
      pokud nejde přihlásit telefonním číslem, tak se zkuste přihlásit emailem. Zkoušela jste zadat +420 i 00420 jako předvolbu?

  6. Dobrý den, neví někdo, jak se dá narovnat kolo proti řidítkům. Po dodání je mírně vybočené. Po sklopení řidítek se objeví imbusový šroub, ale po jeho povolení se mi nepodařilo narovnat. Je třeba sundat přední kolo? Děkuji

    • Taky to tak mám, asi je to vada výroby, ale teď záleží jestli jsme dva nebo je nás víc co mají tento problém.

  7. Dobrý deň , neviem sa pripojit pomocou bluetooth ku kolobezke, ani cez app. Skusal som reset / tlacitko,plyn brzda, no ani tak mi tel nevie nájsť kolobezku. Je chyba v kolobezke? Inak funguje Ok.

  8. Dobry den. Kolobezka nam prisla dnes. Hned po prvom nabiti sa neda vypnut ani pouzivat, predne koleso je zablokovane. Nefunguje ani reset( so stlacenou brzdou a plynom). Mate nejaku radu, alebo rovno reklamácia?
    Dakujem za odpoved

  9. Dobrý deň. I my sme si ju kúpili. máme ju asi pol roka a prejavila sa nam vada s tím že sa nám sama vipne a zamkne bez použitia aplikácii. Stačí malé naskočenie na jamu alebo kameň. Viete mi poradiť v čom by mohla byť závada? už nevieme čo s tým kúpilli sme ju v czc.

  10. Zdravim nedari se me spojit z kolobezkou pres bulutut… nejake typ? Uz jsem ji zkousel resetovat. A nic. Diky

    • Dobrý den, ano, zkuste v nastavení aplikace Mi Home změnit „Region“ neboli zemi, kam se Mi Home připojuje. Zkuste tam dát „Mainland China“ nebo jen „China“ a dejte pak vědět, jestli to pomohlo.

      • Díky moc mě to pomohlo.
        Mě se předtím dařilo sice připojit ke koloběžce ale nemohlo mi to načíst jakékoliv údaje. Změnil jsem mainlandChina a už ok.
        Znamená to zedy asi že nemám EU distribuci… nebo nevim 🙁

  11. ahoj prosim o radu uzamkla som kolobezku a telefon stratil bluetooth signal kolobezku mi nechcelo ani uz nacitat zostala svietit no nejde je zablokovana nejde ani reset brzda a plyn dakujem za pomoc a radu

  12. Přeji krásný den po měsíci jsem píchl kolo a chtěl jsem si je vyměnit za bezdušové a nastal velký problém kde je mám nechat přezout nikdo vám to nedělá v servisu na jízdní kola a co tím má dělat zákazník jediná možnost je asi servis v Praze. Jinde Vám opravu neudělají. Takto bezdušové duše vyjdou cirka na 1800kč i z dovozem výměna každé cirka na 800 kč.

  13. Nijak ten problém mám též a servis na kola s tím nechce mýt společného ani s přezutím na bezdušová kola. Jediná možnost je servis v Praze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..